Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το παρεάκι της εκπομπής μας.

Ευχαριστούμε ειλικρινά όλη την παραγωγή του ESC στην ΕΤ1 για την άψογη φιλοξενία αλλά και την υποδοχή που μας επιφύλαξαν.Τέτοιες εκπομπές θεωρώ, ότι και κοντά στην νεολαία είναι,αγγίζοντας δικά της θέματα και σοβαρό υλικό προσφέρουν.Και παλι συγχαρητήρια.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Escape. H νεα εκπομπή της ΕΤ1 για τη νεολαία. Αύριο η εκπομπή μας για το i-create.


Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση του Escape, για να παρουσιάσουμε το Blog μας στο i-create και τη διάκριση του σχολείου μας σ'αυτό.
Πρόκειται για μια καθαρώς φρέσκια,εντελώς καινούργια ψυχαγωγική και ενημερωτική εκπομπή με παράθυρο σε θέματα νεoλαίας και με άρωμα τεχνολογίας.
Η εκπομπή που θα μας φιλοξενήσει θα μεταδοθεί αύριο Τρίτη 26/07/2011 στις 17:00 με 19:00, ζωντανά απο την ΕΤ1.

περισσότερα:
http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2011/05/02/escape-eet1/


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δεν σας αρέσει το Facebook;


Δεν σας αρέσει το Facebook; Φτιάξτε τους Κύκλους σας με το Google+ και μοιραστείτε το σωστό περιεχόμενο με τους σωστούς ανθρώπους


Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν ανοίξει λογαριασμό στο Facebook, έχουν βρεθεί πολλές φορές μπροστά στο δίλημμα: κάνω ‘φίλους’ τους μαθητές μου, τον/την διευθυντή/ντρια και ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους; Το ίδιο δίλημμα φυσικά αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν- έστω και λίγο -το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, ενώ  προσωπικώς δεν έχω συμπεριλάβει κανένα συνάδελφο στο Facebook (και τους ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση), στρατηγική η οποία μπορεί μεν να με προστατεύει από μικρές εργασιακές συγκρούσεις, αλλά αντίκειται στη  θεμελιώδη έννοια κοινωνικότητας και εξωστρέφειας που διέπει  την πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα το οποίο να μπορώ ταυτόχρονα να μοιραστώ με ένα κοινό που περιλαμβάνει τον ινδό συμφοιτητή μου, τον κομμωτή μου, τον αγαπημένο μου τραγουδιστή και κάποιον που γνώρισα σε ένα συνέδριο.
Το  Facebook, έχει κατορθώσει να ισοπεδώσει κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις περικλείοντας όλες τις επαφές των χρηστών σε μια κοινή ζώνη φίλων χωρίς να λαμβάνονται  υπόψη οι διαβαθμίσεις στις ανθρώπινες σχέσεις. Την αδυναμία αυτή,  η οποία έχει οδηγήσει  σε προβλήματα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, εκμεταλλεύτηκε  η Google με την νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης  Goοgle + (Google Plus).


Τα Χαρακτηριστικά του Goοgle +
Διαχείριση επαφών: Το βασικότερο πλεονέκτημα του Goοgle + είναι ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής  έχει κεντρική θέση μέσω  της δυνατότητας του χρήστη να τη διαχειριστεί διαδικτυακά όπως ακριβώς κάνει και στην ‘πραγματική’ ζωή του. Οι Κύκλοι, Circles είναι εμπνευσμένοι από τους κύκλους γνωριμιών που έχουμε και στις δια ζώσης επαφές μας. Οι χρήστες οργανώνουν τις επαφές τους σε ομάδες τις οποίες οι ίδιοι ορίζουν (συνάδελφοι , φίλοι , συγγενείς, γνωστοί, διακοπές, χόμπυ κ.λ.π)  και διακινούν το περιεχόμενο που προορίζεται για κάθε ομάδα χωρίς να το βλέπουν τα μέλη της άλλης.
Προσωποποιημένη Αναζήτηση και Bookmarking: Sparks. Πρόκειται για μια ‘sharing engine’ στη λογική του ότι ‘εξαιρετικό περιεχόμενο τροφοδοτεί εξαιρετικές συζητήσεις’. Ο χρήστης καθορίζει τα ενδιαφέροντα του και η Google συγκεντρώνει σχετικά blogs, video, βιβλία

Video Chat: Hangout .Μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εφιάλτη για το Skype.Δίνει τη δυνατότητα ομαδικού ‘chatting’ μέσω video μέχρι 10 ατόμων, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να μοιράζονται και περιεχόμενο, από το YouTube για παράδειγμα.

Για κινητό: Huddles & Instant Upload:  το πρώτο αποτελεί ένα είδος ομαδικού chatting ενώ με το δεύτερο οι φωτογραφίες και τα video μέσω κινητού θα μπορούν να αποθηκεύονται σε ένα ‘κρυφό’ άλμπουμ, ενώ ο χρήστης αποφασίζει πότε και με ποιους θα μοιραστεί το υλικό αυτό
Όσοι το χρησιμοποίησαν αναφέρουν ότι στα βασικότερα  πλεονεκτήματα του   Goοgle + είναι η ενσωμάτωση όλων των προϊόντων της Google σε μια πλατφόρμα και η μέριμνα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεδομένου ότι  το Facebook, έχει κατηγορηθεί για ‘χαλαρή’ αντιμετώπιση των σχετικών ρυθμίσεων. Η πλατφόρμα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο με πρόσκληση και σε δοκιμαστική μορφή, ενώ  στις πρώτες κριτικές υπάρχουν και αρνητικά σχόλια.
Προσωπικώς είμαι πρόθυμη να δοκιμάσω οτιδήποτε προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση στη δυαδική λογική του Facebook:  ‘φίλος/όχι φίλος’ και παράλληλα εξισορροπεί την ανάγκη μου να μοιράζομαι και συμμετέχω στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς το άγχος της υπερέκθεσης. Επίσης είναι αρκετά ανανεωτική οποιαδήποτε πρόταση δείχνει ότι ο κόσμος των social media ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με το Facebook.



Δείτε Περισσότερα: http://mashable.com/2011/06/28/google-plus-videos/
Διαβάστε Περισσότερα:


Γράφει η Έλενα Κινδύνη, Σύμβουλος Επικοινωνίας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Το τεμαχισμένο αριστούργημα.

Η σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία  θέλησε με μια ιδιαίτερη στήλη να μας μεταφέρει στους ηδείς γρίφους της γραφής του Παπαδιαμάντη  με τίτλο ΄΄το άγγιγμα του Σκιαθίτη΄΄.
Απευθύνθηκε σε 25 δημιουργούς μιας μεγάλης εκφραστικής βεντάλιας (πεζογράφους,ποητές,μελετητές,μεταφραστές,ηθοποιούς,εικαστικούς,κ.α) ζητώντας τους το άγγιγμα του οικεία απόμακρου Σκιαθίτη στο έργο τους, στη μνήμη τους, στην απλή καθημερινότητα.Θα συγκεντρωθούν κείμενα που αντανακλούν το πρόσωπο και τη φωνή του πεζογράφου, μέσα απο εκμυστηρευμενες στιγμές τους στο μυθικό παπαδιαμαντικό σύμπαν.Κείμενα ψηφίδες μιας αναγνωστικής κοινότητας, μιας αναγνωστικης παραμυθίας, μιας αναγνωστικής αναδημιουργίας.

Το τεμαχισμένο αριστούργημα της ''Φονισσας'',  είναι το πρώτο απο τα κείμενα αυτά -επιμέλειας του Λάκη Παπαστάθη- που ξεδιπλώνει τους ρυθμούς συγγραφής του έργου απο τις 15 Ιανουαρίου εως τις 15 Ιουνίου 1903. Εξαιρετική αναφορά που υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ιστορικό μουσείο Κρήτης.


Οδυσσέας Ελύτης: «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ»
29 Ιουνίου 2011 - 02 Ιουνίου 2012




Η έκθεση Οδυσσέας Ελύτης: «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ
ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη στο Ηράκλειο (2 Νοεμβρίου 1911).
Περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό (χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες), μέρος του αρχείου που σχηματίστηκε από την αλληλογραφία και την εκδοτική συνεργασία του ποιητή με τον Δημήτρη Καλοκύρη, από έργα που φιλοτέχνησε η Ελένη Καλοκύρη καθώς και ψηφιακές ή πρωτότυπες εικονογραφήσεις που συνέθεσαν για τον Ελύτη μαζί.

Η έκθεση από τη μία καταγράφει την εργογραφία και την βιογραφία του ποιητή (με παρεμβάσεις ποικίλων αυθεντικών ντοκουμέντων και ιστορική απεικόνιση του περιρρέοντος χρόνου) ενώ, παράλληλα, περιγράφει σταθμούς από την τριακονταετή επαφή και πορεία τους προς το τυπογραφείο που απέδωσε συλλεκτικές εκδόσεις και αφιερώματα, δίνοντας έμφαση στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, κομβικό σημείο της κοινής τους διαδρομής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έντεκα μήνες. 

Σχεδιασμός έκθεσης: Δημήτρης Καλοκύρης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, γραφική επιμέλεια: Αριάδνη Καλοκύρη
Υπεύθυνος έργου: Αλέξης Καλοκαιρινός


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Conflict History .

H σελίδα Conflict History είναι ένα διαδραστικό χρονοδιάγραμμα πάνω σε ένα χάρτη της Google, το οποίο μας δείχνει όλες τις σημαντικές καταγεγραμμένες συγκρούσες των ανθρώπων για τα τελευταία 6000 χρόνια.

Χρησιμοποιείστε την μπάρα με τις χρονολογίες για να περιηγηθείτε σε διάφορες χρονολογικές περιόδους και παρατηρήστε τους κόκκινους κύκλους που εμφανίζονται σε μέρη του χάρτη όπου έγιναν ιστορικές μάχες ή πόλεμοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπάρα με ακρίβεια ενός έτους ή να ορίσετε χρονικά διαστήματα έως 100 χρόνων. Η μπάρα φτάνει έως και το 4000 π.Χ., όπου είναι και η χρονολογία όπου ο άνθρωπος ξεκίνησε να καταγράφει γεγονότα.

Επιλέξτε ένα κόκκινο κύκλο και δείτε πληροφορίες για την συγκεκριμένη μάχη πατώντας στο κουμπί «i». Η σελίδα σας παραπέμπει στη Wikipedia εάν θέλετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Περιηγηθείτε στον χρόνο και μάθετε για την βίαιη φύση του ανθρώπινου είδους. Θα παρατηρήσετε επίσης, ότι μετά από τον 16ο-17ο αιώνα οι πόλεμοι αυξάνονται κατά πολύ σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με μια πηγή, έχουν γίνει 14500 πόλεμοι από το 3500 π.Χ. μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε μόνο για 300 χρόνια συνολικά!

Σύνδεσμος: http://www.conflicthistory.com/

Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Η εφαρμογή conflicthistory.com μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό του μαθήματος της Ιστορίας, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτική τεχνολογία και πληροφορική.