Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι ιδέες και η δημιουργικότητα των μαθητών μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Καμπάνια κοινωνικής ευθύνης
«Βάλε το δικό σου ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΒΙΑ»

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει ξεκινήσει μία καμπάνια κοινωνικής ευθύνης ενάντια στη βία στα γήπεδα, βασισμένη στις κινούμενες γελοιογραφίες του βραβευμένου δημιουργού Μιχάλη Κουντούρη. Η καμπάνια αποτελείται από τηλεοπτικά σποτάκια που προβάλλονται στην ΕΡΤ και μια πλούσια διαδραστική εφαρμογή στην πλατφόρμα www.i-create.gr.
Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα έχει δυστυχώς συνδεθεί με το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, καταστρέφοντας τόσο τη χαρά του παιχνιδιού, όσο και το πνεύμα του αθλητισμού.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΔΒΜΘ, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Τηλεόρασης και το European School Radio συνδιοργανώνουν τον διαγωνισμό «Βάλε το δικό σου ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΒΙΑ».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές  Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και ελληνόφωνων σχολικών μονάδων της Ομογένειας που λειτουργούν στο εξωτερικό. Οι μαθητές καλούνται να στείλουν τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα www.i-create.gr ως τις 31 Μαρτίου και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό «Βάλε το δικό σου ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΒΙΑ». Η καμπάνιά τους μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο της εκστρατείας για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Τον Μάιο του 2012 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σε κάθε κατηγορία με επιλογή από κριτική επιτροπή και διαδικτυακή ψηφοφορία και οι καλύτερες μαθητικές καμπάνιες θα:
    βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
    αναρτηθούν στην πλατφόρμα www.i-create.gr της Εκπ. Ραδιοτηλεόρασης
    παρουσιαστούν στην τηλεοπτική ζώνη της Εκπ. Ραδιοτηλεόρασης στην ΕΡΤ
Οι τρείς πρώτες διακρίσεις στην κατηγορία video-animation θα προταθούν ως υποψηφιότητες από την Εκπ. Ραδιοτηλεόραση στην κατηγορία «Ψηφιακά Μέσα που δημιουργούν οι χρήστες» στα Βραβεία MEDEA 2012. Όλες οι συμμετοχές στην κατηγορία ραδιοφωνικό μήνυμα ή ραδιοφωνική εκπομπή θα μεταδοθούν από το European School Radio.
Οι μαθητές καλούνται να πουν ΟΧΙ στη ΒΙΑ με τον δικό τους τρόπο και να βοηθήσουν να διαδοθεί το μήνυμα σε όλους όσους αγαπάνε το ποδόσφαιρο.
Οι ιδέες και η δημιουργικότητα των μαθητών μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Η εικόνα του εκπαιδευτικού

Επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, νομίζω οτι η παραπάνω φωτογραφία απο το ιστολόγιο του καλού συναδέλφου Ars Longa vita Brevis, είναι αρκετά προσδιοριστική της εντύπωσης που κατά καιρούς κυκλοφορεί για μας τους πολύπαθους  εκπαιδευτικούς. Μύθος ή πραγματικότητα, δεν ξέρω, αυτό που με σιγουριά όμως ξέρω, είναι οτι στο συγκεκριμένο επάγγελμα αν δεν δοθείς ολόψυχα και δεν το αγαπήσεις, θα αποτύχεις με μαθηματική ακρίβεια, επιβεβαιώνοντας τους επικριτές σου.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Etwinning 2012.2η τηλεδιάσκεψη σχολείων

 ''Little pieces of our History''

Με αρκετό μεράκι και περισσή διάθεση έγινε η 2η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του σχολείου μας και του αντίστοιχου σχολείου της Ρουμανίας στα πλαίσια του etwinning, του οποίου είμαστε ενθερμοί οπαδοί  εδώ και καιρό.
Ζητούμενο η ανταλλαγή ιστορικών γνώσεων,απόψεων και υλικού σε θέματα που επέλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές. Εφτιαξαν μόνοι τους τις παρουσιάσεις και αντάλλαξαν γνώσεις και υλικό.  Γιατί, το σχολείο δεν είναι μόνο οι σελίδες των βιβλίων, είναι κατι πολύ περισσότερο, κάτι που λείπει σήμερα και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Σχολείο είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων μέσα απο τις οποίες οι μαθητές ολοκληρώνουν το είναι τους.
Η συμβολή του Etwinning άμεση, αφού δίνει βήμα στους μαθητές αλλά και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν νοερά σ'αλλη χώρα και να γίνουν ένα με τη φιλοσοφία ενός άλλου εκπαιδευτικού προγράμματος, αποκομίζοντας παράλληλα πολλά μαθησιακά οφέλη.

Ευχαριστούμε Εtwinning.
 

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση στις εκδόσεις Αρμός

«Τοῦ ἀντιπροχθὲς Φόνισσα
καὶ οἱ “φονεῖς” τῆς σήμερον…»

Μιὰ φιλοκαλικὴ ἀνάγνωση
στὴ Φόνισσα τοῦ Παπαδιαμάντη

εισηγητής: Λάμπρος Σιάσος
Καθηγητής στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, Τμήμα Θεολογίας, Α.Π.Θ.


Αἴνιγμα δυσερμήνευτον, ἡ θαυμαστὴ ἀντοχὴ καὶ γοητεία τοῦ Παπαδιαμαντικοῦ ἔργου. Ἐνῶ δέχθηκε ἀμέτρητες ἑρμηνευτικὲς σμικρύνσεις ἀπὸ εἰδικούς, ἐνῶ συκοφαντήθηκε ἀπὸ εὐσεβεῖς, ἐνῶ στιγματίστηκε ἀπὸ στρατευμένες, τάχα καὶ προοδευτικὲς ἰδεολογίες, τὸ ἔργο του ἀνθίσταται καὶ ἡ μαγεία του παραδόξως αὐξάνεται. Τὸ σῶμα τοῦ Παπαδιαμαντικοῦ ἔργου ὀρθοῦται ὁσημέραι εὐμορφότερον. Κατάστικτον τοῖς μώλωψι ἀπὸ ποικίλους λιθοβολητές. Πλὴν  καί, στὸ εἶδος του, μοναδικῶς πανσθενουργόν.
Ἀτελὴ ἐξήγηση στὸ παράδοξον αὐτὸ θὰ κοινολογήσει ὁ Δρ. Λάμπρος Χρ. Σιάσος στὸ Ὑπερῶον τοῦ «Ἁρμοῦ». Γιὰ νὰ δείξει ὅτι κάτω ἀπὸ τὴν πλοκὴ καὶ τὴν δομὴ τῆς Φόνισσας ὑπόκειται ὡς προπλασμὸς ζωγραφικὸς ἡ ἐκκλησιαστικὴ διδασκαλία «Περὶ τῶν ἐμπαθῶν λογισμῶν». Καὶ ὅτι ὁ Παπαδιαμάντης τὴν προσλαμβάνει τόσον δημιουργικὰ ὥστε νὰ τὴν καθιστᾷ ἕως τῆς σήμερον ἀπροσδοκήτως –μόνην αὐτή– λειτουργική.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 19.00
στο βιβλιοπωλείο του Αρμού
(Μαυροκορδάτου 11, Πλησίον Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής, Ακαδημίας, Αθήνα)
τηλ. 2103830604

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ
www.armosbooks.gr

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Μαθητικές ΡαδιοΦωνές του 3ου Γυμνασίου Βόλου στο European school Radio.

European school radio
Το πρώτο διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο.Ναι… είναι πια γεγονός, το 3ο γυμνάσιο Βόλου συμμετέχει στο European School radio.
Συντονιστείτε μαζί μας κάθε Τετάρτη στις 18:00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή  στις 12:00.