Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Φωτογραφίες του Wolf Suschitzky παρουσιάζονται στη Σκιάθο!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του σημαντικού Βρετανού φωτογράφου Wolf Suschitzky με τίτλο “Ταξίδι στην Ελλάδα του ’60”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 19:30, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Σκιάθου.
Ο Wolf Suschitzky βρέθηκε στη Σκιάθο το 1960, για τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους «Ο Μιχάλης της Σκιάθου». Σήμερα ζει στο Λονδίνο και είναι 103 ετών.
«Δούλεψα σε μια ταινία μικρού μήκους σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί. Αυτό έγινε όσο ήταν ακόμα ανεξερεύνητο. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε, ούτε αεροδρόμια, ούτε δρόμοι, μόνο ένα μοναδικό εστιατόριο. Αλλά υπήρχαν πολλοί αξιαγάπητοι άνθρωποι, που ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί». Wolf Suschitzky, Σκιάθος 1960.
Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας. Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον ίδιο. Εκτός από τρεις, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Suschitzky προς τον Ν. Χ. Γκίκα, οι υπόλοιπες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια. Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Ύδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.
Στην έκθεση θα προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους Μιχάλης της Σκιάθου σε σκηνοθεσία του John Ingram, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρίας πετρελαιοειδών BP. Η ταινία γυρίστηκε στη Σκιάθο και ήταν η αφορμή για την οποία ο Suschitzky βρέθηκε εκεί και είχε την ευκαιρία να απεικονίσει μέσα από την προσωπική του ματιά την ελληνική πραγματικότητα.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κτήριο Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 24 Απριλίου με 27 Ιουνίου και μεταφέρεται στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», προς το Μουσείο Μπενάκη, για το διάστημα 18 Ιουλίου με 20 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, καθημερινά 9:30-20:00.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Ιουλίου, 19:30, όπου εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη η κυρία Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, θα παρουσιάσει την έκθεση. Ακόμα θα προβληθεί μήνυμα-χαιρετισμός του φωτογράφου από το Λονδίνο, το οποίο πραγματοποίησε ο Andrew Wiggins ειδικά για αυτή την έκθεση και τα εγκαίνια θα κλείσουν με την προσωπική μαρτυρία του Σκιαθίτη, κυρίου Δημήτρη Κοντού, από τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους “ο Μιχάλης της Σκιάθου”.

Πηγή: http://e-thessalia.gr/fotografies-tou-wolf-suschitzky-parousiazonte-sti-skiatho/