Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονικό βιβλίο-eBook.

Η Καθημερινή για τους ebook readers - με αναφορά στον "Ηλεκτρονικό Αναγνώστη"


Ο Κώστας Δεληγιάννης στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής κάνει μια επισκόπηση των συσκευών ebook readers που υπάρχουν στην Ελλάδα και κάνει αναφορά στο blog. Τα link προς τα αντίστοιχα post του blog είναι δικές μου προσθήκες.

Περισσότερες από δέκα συσκευές κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά
Του Κωστα Δεληγιαννη

Μεγάλη ποικιλία σε τεχνικές προδιαγραφές, δυνατότητες και βέβαια σε τιμές. Αυτή είναι η γενική εικόνα για τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος στην Ελλάδα, επιλέγοντας ανάμεσα σε περισσότερα από δέκα μοντέλα. Μοντέλα τα οποία αργά αλλά σταθερά κερδίζουν έδαφος, καθώς, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι πωλήσεις τους ξεπερνούν ήδη τις 3.000, χωρίς να συνυπολογίζονται οι παραγγελίες από το εξωτερικό.

«Κι αυτό κυρίως χάρη στην τεχνολογία του “ηλεκτρονικού μελανιού” που χρησιμοποιούν ώστε οι συσκευές να είναι αυτόφωτες, να έχουν μεγάλη ενεργειακή αυτονομία και να μην κουράζουν τα μάτια», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Καλαμαράς, συντάκτης του elektronikosanagnostis, μπλογκ που ειδικεύεται στους e-reader και στα e-book.

Κανονικά, ο «μεγάλος απών» από αυτό το αφιέρωμα θα έπρεπε να είναι το τρίτης γενιάς Kindle της Amazon, καθώς το συγκεκριμένο e-reader αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων – παρ’ όλο που αναμένεται σε λίγο καιρό από μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών. Ωστόσο, η Amazon στις ΗΠΑ δέχεται online παραγγελίες από το εξωτερικό για το «προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της», όπως χαρακτήρισε το Kindle 3 πρόσφατα. Aλλωστε, ο 6 ιντσών ηλεκτρονικός αναγνώστης είναι εξοπλισμένος με την τελευταίας τεχνολογίας οθόνη Pearl, για ακόμη καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης και γρηγορότερο «ξεφύλλισμα» των σελίδων, ενώ μπορεί να αποθηκεύσει έως και 3.500 βιβλία. Η πιο οικονομική μάλιστα έκδοση, το Kindle 3 Wi-Fi, προσφέρει επίσης υποτυπώδη πρόσβαση στο Iντερνετ, με την μπαταρία του να διαρκεί τουλάχιστον 10 ημέρες. «Επίσης, δεν είναι συμβατό με την τεχνολογία κλειδώματος της Adobe (Adobe DRM), με συνέπεια να μην επιτρέπει την αγορά των περισσότερων ελληνικών e-book», προσθέτει ο κ. Καλαμαράς.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας κυκλοφορεί ήδη το 6 ιντσών Sony PRS-650, το «αντίπαλον δέος» της Sony στους e-reader, που διαθέτει κι αυτό οθόνη Pearl, η οποία συν τοις άλλοις υποστηρίζει τεχνολογία αφής, για πιο φυσικό «ξεφύλλισμα». Το PRS-650 είναι επίσης συμβατό τόσο με αρχεία ePub όσο και το «κλείδωμα» της Adobe, επομένως μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για να διαβάσει όλους τους ελληνικούς τίτλους που διατίθενται επί πληρωμή. Με σοβαρότερο ίσως μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν προσφέρει σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Πρόσβαση στο Iντερνετ μέσω Wi-Fi παρέχει, αντίθετα, το Cybook Orizon, το 6 ιντσών e-reader της Bookeen το οποίο διατίθεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα μήνα. Το Cybook Orizon είναι εξοπλισμένο με οθόνη πολλαπλής αφής ώστε, με την κίνηση των δακτύλων, να μπορεί κανείς να αυξομειώνει το μέγεθος της γραμματοσειράς ή να αλλάζει τον προσανατολισμό του κειμένου. Με την οθόνη αφής, πάλι, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να υπογραμμίζει αποσπάσματα ή να κρατάει εύκολα σημειώσεις. Oπως στο Cybook Orizon έτσι και στο BeBook Neo έχει γίνει σημαντική προσπάθεια εξελληνισμού του, με τη μετάφραση του μενού και την ύπαρξη ελληνικού λεξικού. Με το Neo να διαθέτει κι αυτό δέκτη Wi-Fi και οθόνη αφής, που συνοδεύεται από ειδική γραφίδα.

Η λίστα με τα e-reader που κυκλοφορούν στην Ελλάδα συμπληρώνεται από μοντέλα σαν το Nook της Barnes & Noble –το οποίο βασίζεται στο λειτουργικό Android της Google και διαθέτει μία δεύτερη έγχρωμη μικρή οθόνη– ή το Turbo-X Ebook EB1200 του «Πλαίσιου», που πληροί τις βασικές προδιαγραφές ενός e-reader.

Από 200 ευρώ
Βέβαια, η επιλογή ενός e-reader με τις πλέον προηγμένες λειτουργίες συνεπάγεται επίσης ένα κόστος αγοράς που αγγίζει ή συχνά ξεπερνά τα 250 ευρώ – ακόμη και στην περίπτωση του Kindle 3 που κοστίζει 139 δολλάρια στις ΗΠΑ, λόγω δασμών, ο Ελληνας αγοραστής θα επιβαρυνθεί με μια προσαύξηση της τάξης του 50%. Ωστόσο, στην εγχώρια αγορά κυκλοφορούν επίσης συσκευές παλαιότερης γενιάς ή με μικρότερη οθόνη οι οποίες κοστίζουν φθηνότερα. Οπως για παράδειγμα τα 5 ιντσών Cybook Opus και Sony Reader PRS-350, που δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ, με το μεν Opus να είναι μάλιστα η ελαφρύτερη συσκευή της κατηγορίας (150 γραμμάρια) και το PRS-350 να διαθέτει οθόνη αφής και τεχνολογίας Pearl. Στην ίδια τιμή πωλείται και το 6 ιντσών Bebook Club, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου, ένα γεγονός που αντισταθμίζει σχετικά την τιμή των e-reader αφορά τα e-books που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων και μπορεί να βρει κανείς στο Ιντερνετ σε πλατφόρμες σαν το Project Gutenberg ή τα «σάιτ» openbook.gr και ebooks4greeks, τα οποία φιλοξενούν αποκλειστικά ελληνικούς τίτλους. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επ’ αμοιβή ελληνικών ηλεκτρονικών βιβλίων, τα οποία διατίθενται είτε από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των ίδιων των εκδοτικών οίκων είτε από τα online βιβλιοπωλεία.
πηγή απο τον Ηλεκτρονικό αναγνώστη.elektronikosanagnostis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: