Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Βιοποικιλότητα και etwinning

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 «Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας», με σκοπό να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στη διατήρηση της ζωής στη Γη.
Έναν χρόνο μετά, ο σκοπός αυτός είναι ακόμη πιο σημαντικός και όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2010. Ο όρος βιοποικιλότητα αφορά στην ποικιλία της ζωής σε όλες της μορφές, τα επίπεδα και τους συνδυασμούς τους. Ως βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα ορίζεται ειδικότερα η ποικιλία των ζωντανών οργανισμών (χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών) και των οικολογικών συμπλεγμάτων που σχηματίζουν (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος Ηνωμένων Εθνών, Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, Ρίο 1992).
Εμείς, οι άνθρωποι, βασιζόμαστε σε αυτή την ποικιλομορφία της ζωής για να έχουμε τροφή, καύσιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα αγαθά, χωρίς τα οποία απλώς δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ωστόσο, η πλούσια αυτή ποικιλομορφία εξαφανίζεται με γοργό ρυθμό εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό μας κάνει φτωχότερους και αποδυναμώνει την ικανότητα των ζωντανών συστημάτων να αντισταθούν σε αυξανόμενες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή. Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πρέπει να προφυλάξουμε αυτόν τον αναντικατάστατο φυσικό πλούτο και να μειώσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η προσπάθεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη σημερινή και τη μελλοντική ανθρώπινη ευημερία. Πρέπει να κάνουμε όλοι περισσότερα! Και αυτό αφορά όλους μας, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν βρισκόμαστε.
H EYY eTwinning προσκαλέι τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν με τους μαθητές τους και σε συνεργασία με σχολεία από την υπόλοιπη Ευρώπη, να οργανώσουν ένα eTwinning πρόγραμμα με θέμα τη βιοποικιλότητα.
Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.etwinning.gr/survey/index.php?sid=11978〈=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: