Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

What is Prezi? - The official intro video.Δημιουργήστε καταπληκτικές παρουσιάσεις με το Prezi.com



To Prezi είναι ένα online εργαλείο λογισμικού που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εντυπωσιακές παρουσιάσεις προσελκύοντας την προσοχή του ακροατηρίου με εφέ, όπως το zoom. Οι ιδρυτές Adam Somlai-Fischer και Peter Halacsy άρχισαν τη παραγωγή του Prezi το 2007 και το προώθησαν επίσημα τον Απρίλιο του 2009. Αντίθετα με τα υπόλοιπα εργαλεία δημιουργίας παρουσιάσεων, ο χρήστης-δημιουργός τοποθετεί τα αντικείμενα προς παρουσίαση σε ένα φαινομενικά ατελείωτο καμβά (canvas) και τα διασυνδέει μεταξύ τους προσδιορίζοντας τη σειρά εμφάνισής τους αλλά και τα εφέ, όπως το zoom. Ο τρόπος διασύνδεσης μοιάζει με τη διασύνδεση εννοιών σε έναν εννοιολογικό χάρτη (concept ή mind map).

Αποκτώντας δωρεάν ένα κωδικό πρόσβασης, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει παρουσιάσεις μέχρι 100 ΜΒ τις οποίες έχει τη δυνατότητα να διαμοιραστεί με φίλους ή συνεργάτες αλλά και να τις εξάγει- μεταφορτώσει, ώστε να τις παρουσιάσει δίχως σύνδεση με το διαδίκτυο. Επίσης, το Prezi επιτρέπει την ενσωμάτωση των παρουσιάσεων σε κάποια ιστοσελίδα ή blog αντιγράφοντας κάποιες γραμμές κώδικα, όπως γίνεται και με τα videos στο YouTube.

Βέβαια, για 59 δολάρια ετησίως το Prezi προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να καταστήσει τις παρουσιάσεις του ιδιωτικές και να αφαιρέσει το υδατόσημο Prezi.

Αντίθετα με το παραδοσιακό PowerPoint της Microsoft, που είναι κυρίως γραμμικό, το Prezi δημιουργεί παρουσιάσεις με τη ροή που θέλει ο δημιουργός τους, ενώ μπορεί να διασυνδέει αντικείμενα κι όχι μόνο slides. Όμως, εάν ο χρήστης δεν προσέξει το στήσιμο της παρουσίασης, είναι πιθανό να προκαλέσει συναισθήματα δυσφορίας στο ακροατήριό του. Το zooming εφέ γίνεται αρκετά κουραστικό και η χρήση του πρέπει να πραγματώνεται με μέτρο.

Στα θετικά χρήσης είναι ότι ο ιστοχώρος του Prezi διαθέτει αρκετό επιμορφωτικό υλικό τόσο σε μορφή διδακτικών videos όσο και online σημειώσεων. Επίσης, περιέχει πολλά επιτυχημένα παραδείγματα παρουσιάσεων που έχουν παραχθεί με το Prezi.

Το σίγουρο είναι ότι το Prezi αλλάζει το τοπίο στη δημιουργία των παρουσιάσεων.


4 σχόλια:

Εύη Κουσίδου είπε...

Ωραίο πρόγραμμα φαίνεται. Συναρπαστικό. Ειδικά για εννοιολογικούς χάρτες. Προσπάθησα να το δοκιμάσω, αλλά μπόρεσα να γράψω μόνο στα Αγγλικά, δεν μπαίνει σε ελληνικό αλφάβητο. Μήπως ξέρει κανείς τον τρόπο; Ευχαριστώ

Σοφία Κανταράκη είπε...

Εύη, έχω φτιάξει στα ελληνικά prezi.εχει και ελληνικούς χαρακτήρες.

Εύη Κουσίδου είπε...

Ξέρεις πώς μπαίνουν; Γιατί με τον κλασσικό τρόπο του πληκτρολογίου μου δεν αλλάζουν.

Σπύρος Μηλίνης είπε...

Στο εργαλείο ελέγχου πάνω αριστερά, επίλεξε Colors & Fonts και δοκίμασε άλλα περιβάλλοντα. Το "loud manifesto" σε λαδί φόντο εμφανίζει τα ελληνικά, ίσως και κάποια άλλα.