Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Μια ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά

                                                 Η γυναίκα μέσα από τη Λογοτεχνία

Μία ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά, γεμάτη συναισθήματα που συνοδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στον φιλόξενο χώρο του νεοκλασικού κτηρίου, όπου στεγάζεται το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Το έναυσμα μας έδωσε η ημέρα της γυναίκας. 
Η διοργάνωση έγινε από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με τον σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων. 
Πρωταγωνιστές ήταν οι τέσσερις μαθήτριες μου από την Γ’ τάξη,η Κασσιανή Σκαμάγκα, η Νίκη Ρήγα, η Ανθή Σταυρίδη και η Αντιγόνη Ζάχου, ενώ συμμετείχαν οι κυρίες Μαρία Αρφέ, συγγραφέας και Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά. Η κα Τσακνάκη – Γαβαλά μίλησε για την Jacqueline de Romilly, μια εξέχουσα ελληνίστρια της εποχής μας με διεθνή αναγνώριση. Αναγνώστηκαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα που αφορούν τη γυναίκα από το βιβλίο της κας Αρφέ, καθώς και μελέτες δικές μου για τις γυναικείες πρωταγωνίστριες των έργων του Παπαδιαμάντη. Ιδιαίτερη μνεία έγινε φυσικά για αυτές τις αξιοθαύμαστες γυναικείες παρουσίες της πεζογραφίας του Παπαδιαμάντη.Ως υπεύθυνη της εκδήλωσης τις σχολίασα τόνιζοντας ότι αυτές οι γυναίκες παρουσιάζουν μια αντισυμβατική και προκλητική για τα ήθη της εποχής τους συμπεριφορά, αλλά και από την άλλη έχουν κατακτήσει το δικό τους κοινωνικό ρόλο και θέση στη κοινωνία που ζουν, δημιουργώντας έτσι έναν κατάλογο με μορφές και χαρακτήρες, αρκετά διαχρονικό και συνυφασμένο πολλές φορές με τούς σημερινούς τύπους γυναικών. Στην εκδήλωση δόθηκε έμφαση γενικά στο ρόλο της γυναίκας σήμερα, αλλά και στη συμβολή της στην κοινωνία. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των ευθυνών της, καθώς και η πολυπλοκότητα της ζωής της, ήταν σημεία που τονίσθηκαν με ποιητικό τρόπο από τις πρωταγωνίστριας της εκδήλωσης. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους η διευθύντρια κα Ρηγάκη, ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων κος Γ. Κοντομήτρος, η πρόξενος της Ιταλίας στο Βόλο κα Τσοπέλα και πλήθος κόσμου. 
Το πιο συγκινητικό ήταν οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια, που στο τέλος απλόχερα μας έδωσαν οι προσκεκλημένοι μας.Δεν υπάρχουν σχόλια: