Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δεν σας αρέσει το Facebook;


Δεν σας αρέσει το Facebook; Φτιάξτε τους Κύκλους σας με το Google+ και μοιραστείτε το σωστό περιεχόμενο με τους σωστούς ανθρώπους


Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν ανοίξει λογαριασμό στο Facebook, έχουν βρεθεί πολλές φορές μπροστά στο δίλημμα: κάνω ‘φίλους’ τους μαθητές μου, τον/την διευθυντή/ντρια και ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους; Το ίδιο δίλημμα φυσικά αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν- έστω και λίγο -το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο, ενώ  προσωπικώς δεν έχω συμπεριλάβει κανένα συνάδελφο στο Facebook (και τους ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση), στρατηγική η οποία μπορεί μεν να με προστατεύει από μικρές εργασιακές συγκρούσεις, αλλά αντίκειται στη  θεμελιώδη έννοια κοινωνικότητας και εξωστρέφειας που διέπει  την πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα το οποίο να μπορώ ταυτόχρονα να μοιραστώ με ένα κοινό που περιλαμβάνει τον ινδό συμφοιτητή μου, τον κομμωτή μου, τον αγαπημένο μου τραγουδιστή και κάποιον που γνώρισα σε ένα συνέδριο.
Το  Facebook, έχει κατορθώσει να ισοπεδώσει κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις περικλείοντας όλες τις επαφές των χρηστών σε μια κοινή ζώνη φίλων χωρίς να λαμβάνονται  υπόψη οι διαβαθμίσεις στις ανθρώπινες σχέσεις. Την αδυναμία αυτή,  η οποία έχει οδηγήσει  σε προβλήματα σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, εκμεταλλεύτηκε  η Google με την νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης  Goοgle + (Google Plus).


Τα Χαρακτηριστικά του Goοgle +
Διαχείριση επαφών: Το βασικότερο πλεονέκτημα του Goοgle + είναι ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής  έχει κεντρική θέση μέσω  της δυνατότητας του χρήστη να τη διαχειριστεί διαδικτυακά όπως ακριβώς κάνει και στην ‘πραγματική’ ζωή του. Οι Κύκλοι, Circles είναι εμπνευσμένοι από τους κύκλους γνωριμιών που έχουμε και στις δια ζώσης επαφές μας. Οι χρήστες οργανώνουν τις επαφές τους σε ομάδες τις οποίες οι ίδιοι ορίζουν (συνάδελφοι , φίλοι , συγγενείς, γνωστοί, διακοπές, χόμπυ κ.λ.π)  και διακινούν το περιεχόμενο που προορίζεται για κάθε ομάδα χωρίς να το βλέπουν τα μέλη της άλλης.
Προσωποποιημένη Αναζήτηση και Bookmarking: Sparks. Πρόκειται για μια ‘sharing engine’ στη λογική του ότι ‘εξαιρετικό περιεχόμενο τροφοδοτεί εξαιρετικές συζητήσεις’. Ο χρήστης καθορίζει τα ενδιαφέροντα του και η Google συγκεντρώνει σχετικά blogs, video, βιβλία

Video Chat: Hangout .Μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εφιάλτη για το Skype.Δίνει τη δυνατότητα ομαδικού ‘chatting’ μέσω video μέχρι 10 ατόμων, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να μοιράζονται και περιεχόμενο, από το YouTube για παράδειγμα.

Για κινητό: Huddles & Instant Upload:  το πρώτο αποτελεί ένα είδος ομαδικού chatting ενώ με το δεύτερο οι φωτογραφίες και τα video μέσω κινητού θα μπορούν να αποθηκεύονται σε ένα ‘κρυφό’ άλμπουμ, ενώ ο χρήστης αποφασίζει πότε και με ποιους θα μοιραστεί το υλικό αυτό
Όσοι το χρησιμοποίησαν αναφέρουν ότι στα βασικότερα  πλεονεκτήματα του   Goοgle + είναι η ενσωμάτωση όλων των προϊόντων της Google σε μια πλατφόρμα και η μέριμνα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεδομένου ότι  το Facebook, έχει κατηγορηθεί για ‘χαλαρή’ αντιμετώπιση των σχετικών ρυθμίσεων. Η πλατφόρμα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο με πρόσκληση και σε δοκιμαστική μορφή, ενώ  στις πρώτες κριτικές υπάρχουν και αρνητικά σχόλια.
Προσωπικώς είμαι πρόθυμη να δοκιμάσω οτιδήποτε προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση στη δυαδική λογική του Facebook:  ‘φίλος/όχι φίλος’ και παράλληλα εξισορροπεί την ανάγκη μου να μοιράζομαι και συμμετέχω στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς το άγχος της υπερέκθεσης. Επίσης είναι αρκετά ανανεωτική οποιαδήποτε πρόταση δείχνει ότι ο κόσμος των social media ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με το Facebook.



Δείτε Περισσότερα: http://mashable.com/2011/06/28/google-plus-videos/
Διαβάστε Περισσότερα:


Γράφει η Έλενα Κινδύνη, Σύμβουλος Επικοινωνίας

3 σχόλια:

Εύη Κουσίδου είπε...

Πραγματικά συναρπαστικό το πόσο μπορείς να συνδυάσεις τα θετικά ενός κοινωνικού δικτύου, διατηρώντας όμως εξαιρετικές δικλείδες ασφαλείας, με τους κύκλους(με αυτό εξοικειώθηκα μέχρι στιγμής). Ελπίζω να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Θεωρώ εξαιρετικά θετικές τις δυνατότητες αξιοποίησής του στη σχολική πραγματικότητα.

Σοφία Κανταράκη είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Εύη μου,μόνο που για τα παιδιά πλέον έχει πάρει διαφορετική τροπή,οποτε θεωρώ οτι θα μπορούσαμε να δώσουμε και άλλες εναλλακτικές, που με τον καιρό αυτά θα τις υιοθετήσουν, ίσως...ευελπιστώ.

menexesthomas είπε...

Σοφία -ακριβώς όπως το λες- έκανα το λάθος να κάνω φίλο ένα μαθητή μου και δέχτηκα μετά βομβαρδισμό αιτήσεων από τους υπόλοιπους μαθητές -όχι μόνο της δικής μου τάξης αλλά και όλου του σχολείου- και τότε μόνο κατάλαβα τι σημαίνει facebook και ποια τα προβλήματά του. Εύχομαι το google+ να αποδειχτεί πιο πρακτικό και πιο φιλικό κοινωνικό δίκτυο.