Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

 Μουσεία και ΤΠΕ
   


     Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη προσκαλεί τους μαθητές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να παρακολουθήσουν μαζί με τους δασκάλους τους τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά του προγράμματα (αύξηση συμμετοχής 157% σε σχέση με την πρώτη χρονιά υλοποίησης). Τα προγράμματα, που δημιουργήθηκαν από διεπιστημονική ομάδα με εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς και παιδοψυχολόγους, βασίζονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.
Απώτερος στόχος των προγραμμάτων είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά μια γενική εικόνα για τον συγγραφέα και άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη, το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον, τη δράση, το έργο και την προσωπικότητά του. Επίσης, να δημιουργήσουν θετική προδιάθεση για τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, το βιβλίο, ώστε να εκκολαφθούν οι μελλοντικοί φιλαναγνώστες.

Σε σχέση με την εκπαιδευτική πρακτική, πέρα από την προφανή σύνδεσή τους με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, τα προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διαθεματικές δραστηριότητες, συνδέοντας μαθήματα όπως η γεωγραφία κ.ά. Παράλληλα, προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν πληροφορίες με τρόπο βιωματικό, αναπτύσσοντας όχι μόνο την κριτική τους σκέψη, αλλά και τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Μία επιπλέον υπηρεσία για τους επισκέπτες του ΜΝΚ προστέθηκε στην μόνιμη έκθεση. Πρόκειται για το σύστημα ασύρματης ακουστικής ξενάγησης, που προσφέρει την εμπειρία της εξατομικευμένης πρόσληψης πληροφοριών. Ο χρήστης φορά τα ακουστικά και κρατά το χειριστήριο, στο οποίο πληκτρολογεί τον αριθμό του εκθέματος. Το περιεχόμενο της πληροφορίας που ακούει είναι είτε κείμενο μέσω αφήγησης, είτε ηχητικό απόσπασμα (ομιλία του Καζαντζάκη, θεατρική παράσταση κ.λπ.), είτε μουσικό απόσπασμα (συνθέσεις σε έργα του Καζαντζάκη), είτε συνδυασμός όλων των παραπάνω.
Η ακουστική ξενάγηση χωρίζεται σε τρία επίπεδα πρόσβασης στην πληροφορία, ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο και τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη. Στο πρώτο επίπεδο ανήκουν οι εισαγωγικές περιγραφές σε κάθε μία από τις 5 αίθουσες της έκθεσης· στο δεύτερο επίπεδο οι γενικές περιγραφές του περιεχομένου μεμονωμένων ή, ανάλογα με τη θεματική παρουσίαση, ομάδας βιτρινών· στο τρίτο επίπεδο οι στοχευμένες σε εκθεσιακά αντικείμενα περιγραφές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να εμβαθύνει σε πτυχές της ζωής και του έργου του Καζαντζάκη. Συνολικά 2,5 ώρες ηχητικής πληροφορίας, για 44 βιτρίνες και 75 αντικείμενα, προσφέρουν στον ελληνόφωνο και αγγλόφωνο επισκέπτη μία διαδραστική εμπειρία με τα ίδια τα εκθέματα και το χώρο που τα περιβάλλει.
Για να κατεβάσετε φωτογραφίες και συμπληρωματικό υλικό πατήστε εδώ...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Τέλος εργασιών Α' κύκλου συνεδρίου.

Δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  λιγότερο από τέλειο το πρώτο μέρος του Γ΄διεθνούς συνεδρίου στη Σκιάθο, οι εργασίες του οποίου έληξαν αισίως  χθες 1/10/2011.
Οι σύνεδροι από νωρίς  παρόντες και σε θέση μάχης,  πλην λίγων απόντων,  έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, με εισηγήσεις  που κάλλιστα  άρμοζαν και στο Β’ μέρος της Αθήνας. Μαγεμένοι από την ομορφιά του νησιού, σε συνδυασμό με τη μαγεία της  παπαδιαμαντικής  εμβάθυνσης, παρακολουθούσαν όλοι  ενεοί την ποικιλία των εισηγήσεων. Την μεγάλη έκπληξη έκανε βέβαια η παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.κ Ιερώνυμου, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες  και συνεχάρη τους συνέδρους  για το έργο τους. Παρών βέβαια και ο περιφερειάρχης  Θεσσαλίας όπως και οι τοπικές αρχές.
Το βαρύ  πυροβολικό της εκπαίδευσης μας έδωσε τα φώτα του για άλλη μια φορά, με μια ποικιλία ερευνητικού υλικού. Ο κ.Μαστροδημήτρης,  ο κ.Καλοσπύρος, ο κ.Δάλκος,ο κΝάκας,οκ Τριανταφυλλόπουλος, η κ.Χαριτίδου κ α.  Ενώ  ο δικός μας κ.Στέφος, μαζί με την γράφουσα , εισηγήθηκαν  άκρως  εκπαιδευτικά θέματα, κυρίως την ανάγκη μεγαλύτερου αριθμού διηγημάτων στο σχολείο, αλλά και την επίδραση του φυσιολατρικού στοιχείου στη διαπαιδαγώγηση . Οι  εισηγήσεις  μας  θα εκδοθούν στον τρίτο τόμο των πρακτικών του συνεδρίου, σύντομα.
Τελικά ο Σκιαθίτης πεζογράφος είναι ανεξάντλητος.
Και ακολουθεί βέβαια η Αθήνα…..

Εκλεκτοί σύνεδροι..και η μικρή μου Μαρήλια,εκκολαπτόμενη παπαδιαμαντική.


Με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο και πιο κάτω με την κα.Φαρίνου-Μαλαματάρη ,αντιπρόεδρο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών σπουδών, και την κα.Βασιλική Λαμπροπούλου,ψυχή του συνεδρίου.