Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Παρουσίαση του 2ου τόμου της ΦΙΑΛΕΘ.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης του Σπίρερ στο Βόλο έγινε η παρουσίαση του 2ου τόμου της ΦΙΑΛΕΘ με συμμετοχή εξεχόντων πνευματικών παρουσιών.
Την παρουσίαση προλόγισε η ιστορικός Αίγλη Δημόγλου με αναφορά της στην ιστορική ενότητα του τόμου, τονίζοντας παράλληλα και τη  συμβολή του εξαίρετου πολυχώρου  Σπηρερ, όπου  έλαβε χώρα η εκδήλωση, του οποίου και προΐσταται. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Νίκο Τσούκα.

Η ενότητα φιλολογικά παρουσιάστηκε  από τη φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Βόλου,  Σοφία Κανταράκη και αφορά αμιγώς φιλολογικές μελέτες.  Η πρώτη μελέτη από την ενότητα Φιλολογία, με τίτλο Γλωσσοφιλολογικά στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (Τροπική – παρομοιαστική κ.ά. χρήσεις του ως και του σαν στα παπαδιαμαντικά Άπαντα)  αφορά μια εξειδικευμένη και ποιοτική μελέτη του Θ. Νάκα, καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, η οποία ασχολείται με τις ομοιότητες  των συνδέσμων ως και σαν σε σημαίνοντα λογοτεχνικά έργα, και όχι μόνο. Ψηφίδες του κοινωνικού και πολιτικού Παπαδιαμάντη μας παραθέτει ο Θεόδωρος Νημας, , φιλόλογος και δρ ιστορίας, μέσα από την ιχνηλάτηση των διηγημάτων του σκιαθίτη πεζογράφου στο έργο του ο κοινωνικός και πολιτικός Παπαδιαμάντης. Η επόμενη μελέτη αφορά τα ποιήματα του σκιαθίτη.’’ Μα, Ποιήματα ο Παπαδιαμάντης; ‘’ αυτή είναι μια ερώτηση που διατυπώνουν πολλοί,  ακόμη και σήμερα. Απάντηση σε τούτο το ερώτημα μας δίνει ο Ηλίας Κεφάλας, κριτικός λογοτεχνίας και αντιπρόεδρος  της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ., μέσα από μια εμπεριστατωμένη μελέτη του για την ποίηση του Παπαδιαμάντη. Και από την ποίηση του Παπαδιαμάντη τη θέση παίρνει ο Ελύτης μέσα από τη μελέτη του  Θωμά Μπεχλιβάνη, προϊσταμένου επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλίας. Ο τίτλος της, «Προς Τροίαν. Η εκστρατεία στη χώρα του μετά-θανάτου: Μια Θεσσαλική - αιολική σκηνογραφία».  Ιδιαίτερα βαρύνουσα μελέτη αναφερόμενη στους Θεσσαλούς και τη Θεσσαλία.
Στην ενότητα Αρχαιολογία – Αρχιτεκτονική αναφέρθηκε ο κ.Κοντομήτρος, σχολικός σύμβουλος ΔΔΕ Μαγνησίας, με εκτενή αναφορά του αλλά και παρουσίαση οπτικού υλικού στις μελέτες  της Κρυσταλλίας Μαντζανά  με τίτλο «Δύο παράλληλες παλαιοχριστιανικές βασιλικές στη θέση «Οβριάσα» του Πλατάνου Τρικάλων», την εργασία της Αφροδίτης Πασαλή «Ο ναός των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων» και του Νεκτάριου Κατσόγιαννου «Τα κτίρια  των παλαιών φυλακών Τρικάλων». Στην ενότητα λαογραφία περιλαμβάνονται δύο μελέτες: μία του Samuel Baud- Bovy με τίτλο «Ανημίτονες και διατονικές κλίμακες στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι  (με βάση γυναικεία τραγούδια της Θεσσαλίας)» και η άλλη του Βασίλη Καϊμακάμη με τίτλο «Αράκλοι- Αράπηδες: Τα δρώμενα του καρναβαλιού στον Κοκκινοπλό Ολύμπου». Ο κ.Κοντομήτρος τόνισε ότι ο παρουσιαζόμενος τόμος συνιστά ένα πνευματικό δώρο, το οποίο για να συνεχίσει να διαχέει τα αγαθά του πρέπει να στηριχθεί. Ένας τόμος δεν είναι μια απλή συρραφή μελετών που γίνεται από μόνη της. Προϋποθέτει πολύ αθέατο κόπο από την επιστημονική συντακτική επιτροπή και κυρίως από τους διευθυντές της σύνταξης που εν προκειμένω ήταν ο Θεόδωρος Νημάς και η Ιουλία Κανδήλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: