Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
Αποκλειστική συνέντευξη με μια απόγονο του Παπαδιαμάντη. Γενεαλογικό δέντρο.
Posted by sofikant | Posted in 100 χρόνια μετά |
3ο Γυμνάσιο Βόλου.
Υπεύθυνη συνέντευξης Κανταράκη Σοφία.
Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με μια από τις τελευταίες κοντινότερες απογόνους του Παπαδιαμάντη, την κα.Μελαχροινού Αγγελική, εκπαιδευτικό από τη Λάρισα. Μας έκανε την τιμή να παρακολουθήσει την εκδήλωση του σχολείου μας, που έγινε προς τιμήν του παππού της, Παπαδιαμάντη, αλλά και να ακολουθήσει το σχολείο μας, αρκετά συγκινημένη, στη Σκιάθο , όπου η εκδήλωση μας επαναλήφθηκε μετά από πρόσκληση του πνευματικού κέντρου του νησιού.
Η δημοσιογραφική λοιπόν ομάδα μας, εδράξατο της ευκαιρίας και με μεγάλο δέος προς το πρόσωπο της, έθεσε κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα .
Μαθητές: Κα.Μελαχροινού, πώς αισθάνεστε γνωρίζοντας ότι είστε απόγονος του Παπαδιαμάντη;
Μελαχροινού: Στο άκουσμα του ονόματος αυτού πόσες σκέψεις και συναισθήματα πλημμυρίζουν το μυαλό μου και την ψυχή των χιλιάδων αναγνωστών των έργων του. Πολλοί τον θαυμάζουν και τον λατρεύουν κάποιοι τον αμφισβητούν για να αναθεωρήσουν αργότερα. Ανάμεικτα τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή που προσπαθώ να θυμηθώ όλα όσα μας έχει αναφέρει κατά καιρούς στο παρελθόν η γιαγιά μου, που ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του αδελφού του, του Γιώργη.
Μαθητές: μιλήστε μας για τις αναμνήσεις ή τα βιώματα που έχετε ως εγγονή-ανιψιά του.
Μελαχροινού: Δε θα αναφερθώ στον Παπαδιαμάντη ως συγγραφέα, είναι σε όλους γνωστό. Δεν είναι τυχαίο ότι έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Θα αναφερθώ σε αυτόν έτσι όπως η γιαγιά μου ήθελε να τον γνωρίσουμε μέσα από τις διηγήσεις της και τις αναφορές της στον «μπάρμπα της», όπως τον αποκαλούσε.
Στη Σκιάθο λοιπόν ο ιερέας Αδαμάντιος Εμμανουήλ και η Αγγελική Μωραΐτη απέκτησαν τον Αλέξανδρο, το Γιώργη, την Κυρατσούλα, τη Χαρίκλεια, την Ουρανία, και τη Σοφία. Εκτός από την Ουρανία, που παντρεύτηκε, οι άλλες αδελφές έμειναν ανύπαντρες και πάντα είχε την έννοια τους ο κυρ-Αλέξανδρος.
Ο Γιώργης-πατέρας της γιαγιάς μου-παντρεύτηκε και ζούσε στην Πορταριά στο Πήλιο, όπου εργαζόταν ως γραμματέας στην κοινότητα. Παρορμητικός, καυγάδισε και ο καυγάς του στοίχισε φυλάκιση. Μεγάλη στεναχώρια και έννοια για τον αδελφό του, Αλέξανδρο. Φρόντισε με τις γνωριμίες του να βοηθήσει τον αδελφό του, Γιώργη, κάτι που είχε κάνει και όταν ο Γιώργης υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.
Μαθητές: Τι θυμάστε για τον αδελφό του; μιλήστε μας γιατί δε γνωρίζουμε κάτι για αυτόν.
Μελαχροινού: Ο Γιωργής παντρεύτηκε στην Πορταριά την Κατίγκω και απέκτησε το Διαμαντή, τον Αποστόλη, την Αγγελική, τη Χαρίκλεια και τη Σταυρούλα. Αρρώστησε όμως. Ο κυρ- Αλέξανδρος τον πήγε στα ξωκλήσια της Σκιάθου .. περιμένοντας το θαύμα. Το θαύμα δεν έγινε και ο Γιώργης απεβίωσε. Η φροντίδα για τα ορφανά μεγάλη. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μένουν στη Σκιάθο αλλά αργότερα επιστρέφουν στην Πορταριά κοντά στην οικογένεια της μητέρας τους. Ο Διαμαντής φεύγει στην Αμερική για να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από εξήντα χρόνια, για λίγο όμως, γύρισε πάλι στην Αμερική όπου και πέθανε. Ο Αποστόλης έζησε στην Αθήνα αποκτώντας δυο παιδιά και εγγόνια.
Η Χαρίκλεια έγινε μοναχή ενώ η Σταυρούλα παντρεύτηκε αλλά δεν απέκτησε παιδιά.
Η Αγγελική παντρεύτηκε στην Πορταριά τον Κω/νο Μελαχροινό, αποκτώντας πέντε παιδιά. Το 1942 μένοντας χήρα μετακόμισε στη Λάρισα, όπου ζούσε η μεγάλη της κόρη. Έτσι στη Λάρισα βρέθηκε ένα κλαδί του οικογενειακού δένδρου του Παπαδιαμάντη.
Μαθητές: Γι’αυτό λοιπόν μένετε και στη Λάρισα. Θυμάστε λόγια της γιαγιάς σας;
Μελαχροινού: Περήφανη για το θείο της, συνήθιζε να αναφέρεται συχνά σε εκείνον, ενώ αντίθετα σπάνια αναφερόταν στον πατέρα της, ίσως επειδή ο πρόωρος θάνατος του την είχε πληγώσει πολύ σε νεαρή ηλικία. Συνήθιζε να λέει σε όλα τα εγγόνια της «είμαι ανιψιά του Παπαδιαμάντη» ή «τα παιδιά μου είναι έξυπνα, πήραν από το μπάρμπα μου» ή «αν ο μπάρμπας μου μπορούσε να με πάρει στην Αθήνα θα σπούδαζα και εγώ». Σε μένα έλεγε : «να είσαι περήφανη, έχεις το όνομα της μάνας του Παπαδιαμάντη». Ο καημός της γιαγιάς μου ήταν που δεν μπορούσε να πηγαίνει τακτικά στη Σκιάθο.
Μαθητές: Εκτός από εσάς, υπάρχουν σήμερα άλλοι απόγονοι του λογοτέχνη μας και που βρίσκονται;
Μελαχροινού: Αυτή τη στιγμή απόγονοι του Παπαδιαμάντη, εγγόνια, δισέγγονα, και τα παιδιά τους ζουν στη Λάρισα , στην Αθήνα αλλά και στην Αμερική και στην μακρινή Αυστραλία. Όλα τα δισσέγγονα του Παπαδιαμάντη έχουν απο δυο παιδιά και ζουν στην Λάρισα, Αθήνα και Αμερική
.
Μαθητές: μήπως γνωρίζετε αν κάποιος από αυτούς έχει πάρει το συγγραφικό ταλέντο του Παπαδιαμάντη;
Μελαχροινού : Δυστυχώς, μέχρι στιγμής κανείς από εμάς δεν έμοιασε στον παππού μας, στην πένα του, όμως η έφεση για εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει εκδηλωθεί σε κάποιους από εμάς. Αυτά είναι όσα θυμάμαι από τη γιαγιά μου που έλεγε να λέμε πάντα ότι είμαστε απόγονοι του Παπαδιαμάντη, « μη ξεχνάτε να το αναφέρετε και να είστε περήφανοι».
Μαθητές: Ευχαριστούμε πολύ κα.Μελαχροινού και ας ελπίσουμε το ήθος και η απλότητα του παππού σας να είναι φωτεινό παράδειγμα.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πατήρ Αδαμάντιος Εμμανουήλ + Αγγελική
Κυρατσούλα Σοφία
Αλέξανδρος Ουρανία Χαρίκλεια
Γεώργιος
Γεώργιος + Κατίγκω
Διαμαντής Αποστόλης Αγγελική Χαρίκλεια Σταυρούλα
Αγγελική + Κων/νος Μελαχροινός
Κατίνα
Γιώργος Ιωάννης Χρήστος Ευαγγελία
Αλεξάνδρα Αγγελική-Μαρία
Ελένη-Κων/νος Κων/νος-Αθηνά Ιωάννης
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
Συγκεντρωτικός πίνακας εφαρμογών εννοιολογικής χαρτογράφησης.
Συγκεντρωτικός πίνακας/ εννοιολογικός χάρτης των εφαρμογών εννοιολογικής χαρτογράφησης ταξινομημένος ως προς το λειτουργικό σύστημα.
Πλήρης, μια και εμπεριέχει πέρα από τα γνωστά λειτουργικά, WinOs, MacOs, LinuxOs, λειτουργικά για κινητά ακόμα και το Labyrinth των OLPC. Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στην εφαρμογή.
πηγή: ars longa vita brevis
Πλήρης, μια και εμπεριέχει πέρα από τα γνωστά λειτουργικά, WinOs, MacOs, LinuxOs, λειτουργικά για κινητά ακόμα και το Labyrinth των OLPC. Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να μεταβείτε στην εφαρμογή.
πηγή: ars longa vita brevis
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής για τη δράση "100 χρόνια μετά..."
Η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει ν' αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον εκφράζει με πληρότητα μες στο ελάχιστο. Ελύτης
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, και ιδιαίτερα στη Σκιάθο, που επάξια είναι στους νικητές.Εμείς, αν και είμαστε σχολείο του Βόλου, νοιώθουμε οτι επροσωπήσαμε την Σκιάθο του Παπαδιαμάντη. Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου βόλου ευχαριστούμε θερμά, και όσους μας ψήφισαν αλλά και την κριτική επιτροπή. Η χαρά μας είναι επίσης μεγάλη, γιατί το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο η εκδήλωση μας για το λογοτέχνη με μεγάλο ενθουσιασμό και ανταπόκριση απο το σκιαθίτικο κοινό που, παρά τη ζέστη, μας τίμησε με την παρουσία του και επιβράβευσε όλη την αγάπη μας για τον Παπαδιαμάντη, που όπως γράφουμε και στο blog μας, είναι μεταδοτική.
Τα τρία πρώτα βραβεία στην κατηγορία video
Τα τρία πρώτα βραβεία στην κατηγορία αφίσα
Τα τρία πρώτα βραβεία στην κατηγορία blog
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Group Scribbles-συνεργατικές δραστηριότητες μάθησης
Το Group Scribbles (GS) είναι ένα εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης συνεργατικών δραστηριοτήτων μάθησης με εύκολο και γρήγορο τρόπο.
Δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς (δασκάλους, καθηγητές) να διευκολύνουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευομένων (μαθητών, φοιτητών) στην τάξη. Επίσης τους ενδυναμώνει και τους προκαλεί να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις συνεργατικές δραστηριότητες για την επίτευξη των στόχων του εκπαιδευτικού τους σχεδιασμού.
Το GS βασίζεται στη χρήση καθημερινών, κοινών, φυσικών αντικειμένων που εύκολα βρίσκει κάποιος σε μία τάξη ή σ’ ένα γραφείο, όπως: αυτοκόλλητα σημειώματα (post-it notes), πίνακες ανακοινώσεων, πίνακες μαρκαδόρου (whiteboards), αυτοκόλλητες ετικέτες, στυλό και μαρκαδόρους.
Το περιβάλλον του προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους εκπαιδευόμενους ένα ισχυρό εργαλείο μεταφοράς (metaphor) της σκέψης. Το GS επιτρέπει στους μαθητές και στο δάσκαλο να γράψουν και να μουτζουρώσουν (scribble) τις απόψεις τους σε φύλλα παρόμοια με αυτοκόλλητα σημειώματα και να διαχειρίζονται από κοινού τη διακίνηση των εν λόγω ηλεκτρονικών-ψηφιακών σημειώσεων εντός κάθε χώρου που δραστηριοποιούνται οι χρήστες του εργαλείου αλλά και μεταξύ τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χώρου.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι τόσο στους μαθητές όσο και στο δάσκαλο είναι διαθέσιμοι δύο χώροι. Ένας ιδιωτικός χώρος όπου μπορεί ο καθένας να κρατήσει τις προσωπικές του σημειώσεις (στο κάτω μέρος της οθόνης) και ένας δημόσιος χώρος, όπου αναρτώνται σημειώσεις-απόψεις προς κοινοποίηση και επεξεργασία (πάνω μέρος).
Μια τάξη, με τη χρήση του GS, μπορεί να υλοποιήσει ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα συνεργατικών δραστηριοτήτων με περιεχόμενο που μπορεί να επεκταθεί από απλά σκίτσα και σχολιασμούς για π.χ. ένα μαθηματικό σύμβολο έως τη δημιουργία ολοκληρωμένων εννοιολογικών χαρτών. Επειδή το GS είναι ένα ευέλικτο μέσο που βασίζεται στον απλό και οικείο τρόπο ανταλλαγής σκέψης, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι αισθάνονται πιο άνετα στην επινόηση δικών τους μορφών συμμετοχικής δέσμευσης. Επιπλέον ενθαρρύνει τον αποκεντρωμένο έλεγχο και την ατομική πρωτοβουλία μέσα σ’ ένα συλλογικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να συμμετέχουν περισσότερο τόσο με τη συμβολή τους και την ανταπόκριση τους στο περιεχόμενο, καθώς και με τη διαχείριση του κοινού δημόσιου χώρου.
Το GS σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Stanford Research Institute (SRI) International, Center for Technology in learning (CTL). Οργανισμοί όπως το Learning Science Lab (LSL): στη Σιγκαπούρη, έχουν επεκτείνει και βελτιώσει το Group Scribbles και προσφέρουν την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού. Η εξέλιξη αυτής της γενικής πλατφόρμας του συστήματος GS έχει γίνει άκρως αποδεκτή από την κοινότητα των χρηστών. Δεδομένου ότι το User Interface και οι πρακτικές έχουν εξελιχθεί από τις παρατηρήσεις των αναγκών και της συμπεριφοράς των χρηστών, οι χρήστες το θεωρούν φιλικό στη μάθηση και εύκολο στη χρήση.
Γι αυτό χαρακτηρίζεται ως χρήσιμο και φιλικό για γενικούς σκοπούς.
Εκφράζεται η ελπίδα ότι το GS θα αποτελέσει μια επιπλέον συμβολή στο εκπαιδευτικό λογισμικό. Με τη συνεχή εξέλιξη του συστήματος GS, σύντομα αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς (ή πλατφόρμας βάσης) για την ανάπτυξη άλλων εκπαιδευτικών λογισμικών.
elearningnews.
Δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς (δασκάλους, καθηγητές) να διευκολύνουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευομένων (μαθητών, φοιτητών) στην τάξη. Επίσης τους ενδυναμώνει και τους προκαλεί να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις συνεργατικές δραστηριότητες για την επίτευξη των στόχων του εκπαιδευτικού τους σχεδιασμού.
Το GS βασίζεται στη χρήση καθημερινών, κοινών, φυσικών αντικειμένων που εύκολα βρίσκει κάποιος σε μία τάξη ή σ’ ένα γραφείο, όπως: αυτοκόλλητα σημειώματα (post-it notes), πίνακες ανακοινώσεων, πίνακες μαρκαδόρου (whiteboards), αυτοκόλλητες ετικέτες, στυλό και μαρκαδόρους.
Το περιβάλλον του προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους εκπαιδευόμενους ένα ισχυρό εργαλείο μεταφοράς (metaphor) της σκέψης. Το GS επιτρέπει στους μαθητές και στο δάσκαλο να γράψουν και να μουτζουρώσουν (scribble) τις απόψεις τους σε φύλλα παρόμοια με αυτοκόλλητα σημειώματα και να διαχειρίζονται από κοινού τη διακίνηση των εν λόγω ηλεκτρονικών-ψηφιακών σημειώσεων εντός κάθε χώρου που δραστηριοποιούνται οι χρήστες του εργαλείου αλλά και μεταξύ τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χώρου.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι τόσο στους μαθητές όσο και στο δάσκαλο είναι διαθέσιμοι δύο χώροι. Ένας ιδιωτικός χώρος όπου μπορεί ο καθένας να κρατήσει τις προσωπικές του σημειώσεις (στο κάτω μέρος της οθόνης) και ένας δημόσιος χώρος, όπου αναρτώνται σημειώσεις-απόψεις προς κοινοποίηση και επεξεργασία (πάνω μέρος).
Μια τάξη, με τη χρήση του GS, μπορεί να υλοποιήσει ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα συνεργατικών δραστηριοτήτων με περιεχόμενο που μπορεί να επεκταθεί από απλά σκίτσα και σχολιασμούς για π.χ. ένα μαθηματικό σύμβολο έως τη δημιουργία ολοκληρωμένων εννοιολογικών χαρτών. Επειδή το GS είναι ένα ευέλικτο μέσο που βασίζεται στον απλό και οικείο τρόπο ανταλλαγής σκέψης, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι αισθάνονται πιο άνετα στην επινόηση δικών τους μορφών συμμετοχικής δέσμευσης. Επιπλέον ενθαρρύνει τον αποκεντρωμένο έλεγχο και την ατομική πρωτοβουλία μέσα σ’ ένα συλλογικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να συμμετέχουν περισσότερο τόσο με τη συμβολή τους και την ανταπόκριση τους στο περιεχόμενο, καθώς και με τη διαχείριση του κοινού δημόσιου χώρου.
Το GS σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Stanford Research Institute (SRI) International, Center for Technology in learning (CTL). Οργανισμοί όπως το Learning Science Lab (LSL): στη Σιγκαπούρη, έχουν επεκτείνει και βελτιώσει το Group Scribbles και προσφέρουν την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού. Η εξέλιξη αυτής της γενικής πλατφόρμας του συστήματος GS έχει γίνει άκρως αποδεκτή από την κοινότητα των χρηστών. Δεδομένου ότι το User Interface και οι πρακτικές έχουν εξελιχθεί από τις παρατηρήσεις των αναγκών και της συμπεριφοράς των χρηστών, οι χρήστες το θεωρούν φιλικό στη μάθηση και εύκολο στη χρήση.
Γι αυτό χαρακτηρίζεται ως χρήσιμο και φιλικό για γενικούς σκοπούς.
Εκφράζεται η ελπίδα ότι το GS θα αποτελέσει μια επιπλέον συμβολή στο εκπαιδευτικό λογισμικό. Με τη συνεχή εξέλιξη του συστήματος GS, σύντομα αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς (ή πλατφόρμας βάσης) για την ανάπτυξη άλλων εκπαιδευτικών λογισμικών.
elearningnews.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
sxolinux
Το Σχολίνουξ (ή sxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Linux για μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού.
Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux το οποίο έχει τροποποιηθεί (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.
Το Σχολίνουξ είναι ένα Live DVD με δυνατότητα εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι το Σχολίνουξ τρέχει «ζωντανά» μέσα από ένα δισκάκι DVD, χωρίς να χρειάζεται άμεσα να το εγκαταστήσετε στο σκληρό δίσκο σας. Αν σας αρέσει και θέλετε να εκμεταλλευθείτε όλες τις δυνατότητές του, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε με μια πολύ απλή και αυτοματοποιημένη διαδικασία.
Το Σχολίνουξ, λόγω της φύσης του, δηλαδή της ύπαρξης δικαιωμάτων στους χρήστες, της διαφορετικής διαχείρισης λογισμικού, των ελεύθερων εκπαιδευτικών εφαρμογών και κυριότερα, του συνεργατικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι ιδανικό για μαθητές, επειδή συνδυάζει:
- ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό,
- σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή,
- εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows).
- μηδενικό κόστος – για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα.
Εφαρμογές & Σχολικά βιβλία:
Το Σχολίνουξ περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από εκπαιδευτικές εφαρμογές. Κάποιες από αυτές είναι οι «εγκεκριμένες» από το Υπουργείο Παιδείας, κάποιες άλλες έχουν αναπτυχθεί από ανεξάρτητους προγραμματιστές.Για να δείτε αναλυτικά τις εκπαιδευτικές εφαρμογές του sxolinux, κάνετε κλικ εδώ.
Το Sxolinux ενσωματώνει επίσης τα σχολικά βιβλία της Α’ Γυμνασίου, σε μορφή PDF, όπως αυτά είναι διαθέσιμα εδώ.
Το Sxolinux, περιλαμβάνει ακόμα διάφορες εφαρμογές για δουλειές γραφείου, περιήγηση στο διαδίκτυο, αναπαραγωγή πολυμέσων κλπ.
Επιπλέον, το Σχολίνουξ, όπως κάθε Linux, δίνει τη δυνατότητα εύκολης εγκατάστασης επιπλέον εφαρμογών μέσα από μια απλή και ασφαλή διαδικασία εγκατάστασης, που αποκλείει την ύπαρξη ιών και κακόβουλου λογισμικού. Δηλαδή, στο Sxolinux μπορείτε εύκολα και με ασφάλεια να εγκαταστήσετε εφαρμογές που μοιάζουν λειτουργικά και είναι αντίστοιχες με εκείνες των Windows.
Απαιτήσεις:
Το LiveDVD του Σχολίνουξ θα «τρέξει» σε κάθε PC, laptop ή netbook, αρκεί να διαθέτει 384ΜΒ μνήμης RAM.
Αν θέλετε να το εγκαταστήσετε στο σκληρό σας δίσκο για μόνιμη χρήση, χρειάζεται τουλάχιστον 4GB ελεύθερο χώρο.
Το Sxolinux, όπως κάθε Linux, μπορεί να συνυπάρξει με τα Windows στον ίδιο σκληρό δίσκο.
Λήψη:
Για να δοκιμάσετε ή και να εγκαταστήσετε το Σχολίνουξ, πρέπει να κατεβάσετε ένα αρχείο «εικόνας» με κατάληξη .iso, το οποίο θα «γράψετε» σε ένα κενό DVD με τη διαδικασία Burn Image (λογικά θα υπάρχει μια τέτοια λειτουργία στην εφαρμογή εγγραφής CD/DVD που χρησιμοποιείτε).Έπειτα κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Το Sxolinux θα ξεκινήσει αυτόματα!
Λήψη Σχολίνουξ 2010.0 (για Γυμνάσιο)
To ISO του Σχολίνουξ 2010.0 είναι 2.4GB και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:
http://www.sxolinux.tk/sxolinux-2010.0.iso
Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε την εγκυρότητα του αρχείου ISO που κατεβάσατε, αντιπαραβάλλοντάς το αρχείο md5!
πηγή:Ν.Μιχαηλίδης .
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011
Παιδικές παρουσίες στον Παπαδιαμάντη.
Στα περισσότερα εορταστικά του Παπαδιαμάντη εμπλέκονται και παιδιά. Περίπου στα μισά, αν θελήσουμε να μετρήσουμε και τους τριταγωνιστές. Μόνο, όμως, σε τέσσερα, θα χαρακτηριζόταν η ατμόσφαιρα καθαρά εύθυμη. Στα υπόλοιπα, τα παιδιά δεινοπαθούν ποικιλοτρόπως.
Υποφέρουν από πείνα («Η σταχομαζώχτρα»), πνέουν τα λοίσθια («Ο πολιτισμός εις το χωρίον»), είναι ημιθανή βρέφη («Φώτα-Ολόφωτα»), πάσχουν δίπλα στην ετοιμοθάνατη μητέρα τους («Η χτυπημένη»), ή, τέλος, έχουν κι αυτά το μερτικό τους στις ταλαιπωρίες των ενηλίκων («Στο Χριστό στο Κάστρο», «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη»).
Κατ' εξαίρεση, στο αθηναϊκό διήγημα «Φιλόστοργοι», τα παιδιά καλοπερνούν, παρόλο που είναι από εκείνα του Ορφανοτροφείου, κι αυτό γιατί στάθηκαν τυχερά και τα ανέλαβαν πραγματικοί “φιλόστοργοι”, οι οποίοι και παρουσιάζονται ως μάλλον γραφική εξαίρεση της αθηναϊκής γειτονιάς “εις την εσχατιάν της πόλεως, εκείθεν του Μεταξουργείου”.
Παραπλήσια περιγράφεται η κατάσταση και στο σκιαθίτικο «Οι ελαφροΐσκιωτοι», όπου γιαγιά και μάνα, παρά τα βάσανά τους, με τον γαμπρό και σύζυγο, που, αντιστοίχως, τους έτυχε, τα κανακεύουν. Μόνο που, σε αυτά τα δυο διηγήματα, τα παιδιά δεν πρωταγωνιστούν, ούτε καθορίζουν την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, στο δεύτερο, οι παιδικές στιχομυθίες και το παραφθαρμένο τραγούδι τους ελαφραίνουν το, κατά τα άλλα, μάλλον βαρύ κλίμα.
Ήρωες παιδιά, για τους περισσότερους συγγραφείς, σημαίνει την περιγραφή, πρωτίστως, παιχνιδιών. Στα τέσσερα, αμιγώς εύθυμα, εορταστικά του Παπαδιαμάντη, τα παιδιά λένε τα κάλαντα, κανοναρχούν στη λειτουργία και τρώνε φουσκάκια, αλλά δεν παίζουν. Γενικότερα, στα παπαδιαμαντικά διηγήματα, δεν υπάρχουν περιγραφές παιδικών παιχνιδιών. Μόνο, στο «Δαιμόνια στο ρέμα», σε μια σύντομη παράγραφο, αναφέρονται παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο, κι αυτό, όμως, για να τονιστεί το συναίσθημα μειονεξίας του αφηγητή έναντι των συνομηλίκων του. Στα τρία εύθυμα εορταστικά διηγήματα, τα παιδιά λένε τα κάλαντα: “την εσπέραν της παραμονής των Χριστουγέννων του έτους 185…” στο διήγημα «Της Κοκκώνας το σπίτι», “την εσπέραν της παραμονής του Αγ. Βασιλείου” στο «Γουτού Γουπατού» και “την εσπέραν της παραμονής των Φώτων του έτους 186…” στο διήγημα «Ο Σημαδιακός».
Ήρωες παιδιά, για τους περισσότερους συγγραφείς, σημαίνει την περιγραφή, πρωτίστως, παιχνιδιών. Στα τέσσερα, αμιγώς εύθυμα, εορταστικά του Παπαδιαμάντη, τα παιδιά λένε τα κάλαντα, κανοναρχούν στη λειτουργία και τρώνε φουσκάκια, αλλά δεν παίζουν. Γενικότερα, στα παπαδιαμαντικά διηγήματα, δεν υπάρχουν περιγραφές παιδικών παιχνιδιών. Μόνο, στο «Δαιμόνια στο ρέμα», σε μια σύντομη παράγραφο, αναφέρονται παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο, κι αυτό, όμως, για να τονιστεί το συναίσθημα μειονεξίας του αφηγητή έναντι των συνομηλίκων του. Στα τρία εύθυμα εορταστικά διηγήματα, τα παιδιά λένε τα κάλαντα: “την εσπέραν της παραμονής των Χριστουγέννων του έτους 185…” στο διήγημα «Της Κοκκώνας το σπίτι», “την εσπέραν της παραμονής του Αγ. Βασιλείου” στο «Γουτού Γουπατού» και “την εσπέραν της παραμονής των Φώτων του έτους 186…” στο διήγημα «Ο Σημαδιακός».
Στο τέταρτο, το «Ντελησυφέρω», κανοναρχούν, συνεισφέροντας το μερίδιό τους στα ευτράπελα, που συμβαίνουν κατά την ακολουθία των Χριστουγέννων εντός της εκκλησίας.
Πρόκειται για το μοναδικό χριστουγεννιάτικο χωρίς την παραμικρή σκιά θλίψης ούτε καν μελαγχολίας. Και επίσης, το μοναδικό, που εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου, πλην της καταληκτικής σκηνής, εντός του ναού. Σκηνές από την χριστουγεννιάτικη ακολουθία υπάρχουν σε ακόμη δυο διηγήματα: «Στο Χριστό στο Κάστρο» εντός της ομώνυμης εκκλησίας και στο διήγημα «Οι ελαφροΐσκιωτοι» στην Παναγία της Κεχριάς. Ενώ, σε ένα τρίτο διήγημα, «Η Γλυκοφιλούσα», περιγράφεται το εσωτερικό του ομώνυμου, μη σωζόμενου, παρεκκλησίου, της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, αλλά όχι κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Σε αυτό το τελευταίο διήγημα, η περιγραφή, κυρίως το τμήμα που αναφέρεται στην προσκυνηματική εικόνα της Παναγίας, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο ο Παπαδιαμάντης μεταμορφώνει την παράθεση ζωγραφικών και λαογραφικών στοιχείων σε συναρπαστική αφήγηση.
Many thanks to ex libris
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)