Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τα άγνωστα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.


 Πρόσφατα διάβασα οτι το ΕΛΙΑ έχει στην κατοχή του και χειρόγραφα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που «βρέθηκαν στα σκουπίδια και σώθηκαν από αγαθή τύχη». Τα χειρόγραφα εντόπισε ο Ευριπίδης Μποτανάκης «σε πεταμένο χαρτοκιβώτιο στην οδό Καλλιδρομίου, μέσα σε έναν ξαναχρησιμοποιημένο ταχυδρομικό φάκελο μεγάλου μεγέθους, με ένδειξη παραλήπτη, κατά την πρώτη χρήση του την οικογένεια του Νικoλάου Φαλτάιτς».
Τα χειρόγραφα είναι:
  • Τρία σχολικά τετράδια του Παπαδιαμάντη από το μάθημα των αρχαίων ελληνικών, με αυτοσχέδια κλωστοραφή, εξώφυλλο από εφημερίδα και αυτοσχέδιο πλαίσιο, με μολύβι.
  • Ο γραμμένος σε δύο φύλλα «Κανών ικετήριος εις τον όσιον Διόνυσον τον εν Ολύμπω».
  • Επιστολή του Παπαδιαμάντη (22/10/1904, Σκιάθος) στον ανιψιό του Νικόλαο Αλεξάνδρου, γιο της αδελφής του Ουρανίας, μετανάστη στην Αμερική. Στην επιστολή υπονοείται το -απραγματοποίητο τελικώς- όνειρο του πάφτωχου Παπαδιαμάντη να πάει στη Γαλλία, αν του στέλνονταν τα ναύλα για να ταξιδέψει στη Γαλλία, ώστε να λυθεί ένα οικογενειακό πρόβλημα.
  • Απόκομμα άγνωστου στην Ελλάδα κειμένου του Παπαδιαμάντη, δημοσιευμένου σε ελληνική εφημερίδα της Αμερικής, με τίτλο «Τα συμβάντα της Σκιάθου», για τα γεγονότα στις 15/12/ 1908, μεταξύ του Επισκόπου Δημητριάδος και των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι αντέδρασαν και κατάφεραν να μην απομακρυνθεί από το νησί η εικόνα της Παναγίας της Κουνίστρας.
  • Μολύβι του συγγραφέα (μέσα σε φάκελο με ένδειξη το όνομά του).
  • Δήλωση του Ιωάννη Αλεξάνδρου (άντρα της αδελφής του Ουρανίας) στον έφορο Σκοπέλου, για κατοχή ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: