Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

wikis


Γενικά

Ένα wikispace είναι ένας δικός σας χώρος, που συνήθως χρησιμοποιείται για ένα σκοπό ή είναι αφιερωμένος σε ένα θέμα. Το χώρο μπορεί να αποτελούν πολλές σελίδες, αρχεία και εικόνες. Παρακάτω δίδονται οδηγίες θεωρώντας ότι έχετε ανοίξει ήδη λογαριασμό στο Wikispaces.


Δημιουργώντας ένα νέο wikispace
Για να δημιουργήσετε ένα νέο χώρο, πηγαίνετε στο χώρο του προσωπικού σας λογαριασμού κάνοντας κλικ στο όνομα που έχετε δώσει…
Και στη συνέχεια κάντε κλικ στο «Create a New Wiki» , που βρίσκεται πάνω και δεξιά στην οθόνη σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσους χώρους θέλετε.


Τύπος Χώρου

Μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιον από τους παρακάτω τρεις τύπους χώρου στο wikispaces:
1. Public (Δημόσιος) Αυτός ο τύπος χώρου είναι θεατός από όλους και όλοι μπορούν να τον επεξεργαστούν.
2. Protected ( Προστατευμένος) Αυτός ο τύπος χώρου είναι θεατός από όλους, αλλά μόνο τα μέλη του μπορούν να τον επεξεργαστούν.
3. Private (Ιδιωτικός) Αυτός ο τύπος χώρου είναι θεατός και μπορούν να τον επεξεργαστούν μόνο τα μέλη του (με συνδρομή).


Μπορείτε, επίσης, να αλλάξετε τον τύπο του χώρου σας, με την παρακάτω διαδικασία:
Για να προστατέψετε τους μαθητές σας από τις διαφημίσεις, χρειάζεται να καταβληθεί κάποιο χρηματικό ποσό ή να δηλώσετε το Wiki σας ως εκπαιδευτικό.
  • Αριστερά, στο πλαϊνό μενού, κάντε κλικ στην επιλογή ‘Manage Wiki’.
  • Κάτω από την επικεφαλίδα “People”, κάντε __κλικ στην επιλογή ‘Permissions’
  • Kάντε κλικ στην επιλογή σας, ανάλογα με το αν θέλετε ο χώρος σας να είναι Public, Protected, ή Private.

Επεξεργασία ενός wikispace

 
Αλλαγή του λογότυπου του χώρου σας
Ο λογότυπος του χώρου είναι για όλα τα νέα wikispace ένα μικρό δεντράκι μπονσάι. Για να αλλάξετε το λογότυπο, ακολoυθείστε τα παρακάτω βήματα:
  • Στο πλαϊνό μενού , κάντε κλικ στο ‘Manage Wiki’.
  • Στο μενού ‘ Settings’, κάντε κλικ στην επιλογή ‘Look and Feel’.
  • Κάτω από την επικεφαλίδα ‘Logo’, κάντε κλικ στο ‘Browse’.
  • Αναζητήστε στο σκληρό σας δίσκο την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (jpg, png, ή gif, συνιστώμενο μέγεθος: 140 x 48 pixels)
  • Κάντε κλικ στο ‘Save’, για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.
Αλλαγή του χρώματος του φόντου του χώρου σας

Η αλλαγή αυτή επιτρέπεται να γίνει μόνο από τον organizer του χώρου. Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νέο χώρο, αυτόματα χαρακτηρίζεστε ως organizer. Αν έχετε αποδεχθεί πρόσκληση για συμμετοχή στο χώρο, είστε αυτόματα μέλος του χώρου (member).
  • Στο πλαϊνό μενού , κάντε κλικ στο ‘Manage Wiki’.
  • Στο μενού ‘Space Settings’, κάντε κλικ στο ‘Look and Feel’
  • Στο μενού ‘Themes and Color’, εισάγετε χρώμα της επιλογής σας.
Αντίγραφο του χώρου


Μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφο (backup) των πιο πρόσφατων εκδοχών των σελίδων του χώρου ως εξής:
  • Στο πλαϊνό μενού , κάντε κλικ στο ‘Manage Wiki’.
  • Κάτω από το μενού ‘Tools’, μπορείτε να επιλέξετε να αποθηκεύσετε το χώρο ως wikitext με την επιλογή ‘exports” να αποθηκεύσετε το χώρο σε HTML με την επιλογή ‘… as HTML’.
  • Από το αναδυόμενο μενού, αποθηκεύετε το αρχείο που δημιουργείτε στο σκληρό σας δίσκο.
Διαγραφή ενός wikispace

Εάν επιθυμείτε να διαγράψετε ένα χώρο,
  • Στο πλαϊνό μενού , κάντε κλικ στο ‘Manage Wiki’.
  • Κάτω από το μενού Tools”, κάντε κλικ στην επιλογή ‘Delete”
Αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε αλλά επιθυμείτε να διαγράψετε το χώρο, κάντε κλικ στο σύνδεσμο email us και στο μήνυμα που θα αποστείλετε, σημειώστε το όνομα του χώρου προς διαγραφή. Σιγουρευτείτε πως η αποστολή του μηνύματος γίνεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχετε δηλώσει κατά την εγγραφή σας στα wikispaces, ώστε να είμαστε σίγουροι πως η διαγραφή του χώρου είναι δικό σας αίτημα.



Διαφορά μεταξύ Members και Organizer 

Ο Organizer ενός χώρου, έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες: Μπορεί ….
  • Να προσκαλέσει άλλα μέλη στο χώρο, αλλά και να απομακρύνει (διαγράψει) μέλη από αυτόν.
  • Να αλλάξει τον τύπο του χώρου
  • Να αλλάξει το όνομα, την περιγραφή, την εμφάνιση, το θέμα, τη διάταξη ενός χώρου.
  • Να διαγράψει σελίδες και να ανεβάσει αρχεία
  • Να «κλειδώσει» και να «ξεκλειδώσει» σελίδες
Προσθέτοντας μέλη σε έναν χώρο

  1. Πηγαίνετε με ένα φυλλομετρητή στο χώρο σας (π.χ. http://όνομα.wikispaces.com/)
  2. Στο πλαϊνό μενού , κάντε κλικ στο ‘Manage Wiki’.
  3. Κάντε κλικ στην επιλογή «Permissions» κάτω από το μενού «People»
  4. Κάτω από το μενού «Invite a New Member», εισάγετε το username για τα Wikispaces ή το Email του προσώπου που θέλετε να προσθέσετε στο χώρο. (Αν δεν είστε σίγουρος πως το άτομο που θέλετε να προσκαλέσετε έχει λογαριασμό στο Wikispaces, ή δε γνωρίζετε ποιο username χρησιμοποιεί το άτομο αυτό στα Wikispaces, εισάγετε απλώς μια ηλεκτρονική διεύθυνση που γνωρίζετε πως ανήκει σε αυτό το άτομο.)
  5. Το άτομο που προσκαλείτε, θα λάβει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα τον καλεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόσκλησή σας. Αν η αποδοχή της πρόσκλησης γίνει επιτυχώς, το άτομο αυτό θα είναι στο εξής μέλος του χώρου σας.
  6. Μπορείτε στη συνέχεια να διαχειριστείτε την κατάσταση του μέλους από τη σελίδα «Members and Permissions».
Σελίδες

Κάθε wiki-χώρος μπορεί να περιλαμβάνει πολλές σελίδες. Κάθε σελίδα είναι μια ιστοσελίδα, η οποία μπορεί να έχει το δικό της περιεχόμενο αλλά και να συνδέεται με άλλες σελίδες.
Δημιουργία σελίδας
Για να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα στο χώρο σας, απλώς κάντε κλικ στο «New Page». ¨όταν δημιουργείτε έναν νέο χώρο, σημείο εκκίνησης σας είναι μια κενή περιεχομένου σελίδα με το όνομα home. Κάντε κλικ στην επιλογή «edit» για να προσθέσετε περιεχόμενο στη σελίδα.
Προσοχή!!! Η επιλογή «New Page» είναι ορατή και άρα επιλέξιμη, μόνο εάν είστε εγγεγραμμένος στο χώρο αλλά και συνδεδεμένος. Αν δεν εμφανίζεται η επιλογή αυτή στο πλαϊνό μενού, αλλά είστε μέλος του χώρου, κάντε πρώτα κλικ στο ‘Join us’ για να συνδεθείτε.
Επεξεργασία σελίδας
Εφόσον είστε συνδεδεμένος κι έχετε δικαίωμα να επεξεργαστείτε μια σελίδα, δίπλα από το όνομα της σελίδας εμφανίζεται το κουμπί «edit”. Κάντε κλικ στην επιλογή «edit» για να «μπείτε» σε κατάσταση επεξεργασίας σελίδας. Σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να μορφοποιήσετε, να προσθέσετε ή να αλλάξετε το περιεχόμενο αυτής της σελίδας.
Η κατάσταση επεξεργασίας έχει τη δυνατότητα προβολής visual ή text.Στην πρώτη περίπτωση, (προεπιλεγμένη, προτείνεται για τους αρχάριους στα Wiki) έχετε τη δυνατότητα προεπισκόπησης της σελίδας. Στην άλλη περίπτωση, επεξεργάζεστε τη σελίδα σε μορφή wikitext. Για να αλλάξετε από τη μια προβολή στην άλλη, κάντε κλικ στο κουμπί (από το SAVE) εναλλαγής που φέρει τον τίτλο visual editor όταν είστε στην κατάσταση της δεύτερης περίπτωσης, τον τίτλο text editor όταν είστε στην κατάσταση της πρώτης περίπτωσης.

Συνδέοντας σελίδες μεταξύ τους

Σε κατάσταση επεξεργασίας σελίδας visual editor, επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να συνδέσετε και κάντε κλικ στην επιλογή Link. Για να διαγράψετε μια υπερσύνδεση, επιλέξτε το κείμενο που είναι συνδεδεμένο και κάντε κλικ στο Link.

«Κλειδώνοντας» σελίδες

Μόνο οι organizers του χώρου μπορούν να «κλειδώσουν» μια σελίδα. Μια «κλειδωμένη» σελίδα μπορεί να υποστεί επεξεργασία μόνο από τον organizer του χώρου.
Για να «κλειδώσετε» μια σελίδα:
  • Στο πλαϊνό μενού , κάντε κλικ στο ‘Manage Wiki’.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή «Content – Pages»
  • Επιλέξτε τη σελίδα που επιθυμείτε να λ»κλειδώσετε» και κάντε κλικ στο κουμπί LOCK (πάνω δεξιά).
  •  

Εκτυπώνοντας μια σελίδα:
Για να εκτυπώσετε μια σελίδα:
  • Από το μενού που αναδύεται από την επιλογή PAGE (Πάνω σχήμα) μπορούμε να εκτυπώσουμε την σελίδα μας ή να την εξάγουμε σε PDF αρχείο.
Διαγραφή και μετονομασία σελίδας

Για να διαγράψετε ή να μετονομάσετε μια σελίδα:
  • Από το μενού που αναδύεται από την επιλογή PAGE (Πάνω σχήμα) μπορούμε να διαγράψουμε την σελίδα μας ή να την μετονομάσουμε.
Ιστορικό σελίδας

Κάθε φορά που μια σελίδα τροποποιείται, κρατείται αντίγραφο των προηγούμενων εκδόσεών της. Κάντε κλικ στην επιλογή ‘history’ που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας που σας ενδιαφέρει, για να δείτε τις τροποποιήσεις. Για μια οπτική εκδοχή της τροποποίησης, κάντε κλικ στο screenshot.
Για να συγκρίνετε δυο διαφορετικές εκδοχές της σελίδας, κάντε κλικ στην επιλογή «select for comparison» για τη μια από τις δυο εκδοχές που θέλετε να συγκρίνετε και ύστερα κλικ στο «compare to selected» για να επιλέξετε τη σελίδα με την οποία θα γίνει η σύγκριση.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να επαναφέρετε μια σελίδα σε μια προηγούμενη κατάσταση, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε πως ενδέχεται να καταστρέψετε μια σελίδα.





απο το φίλο Μιχαηλίδη στο ΠΣΔ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: